Hogyan működik az új Drag and Drop szerkesztő? GYIK

Mit takar a Drag and Drop szerkesztő és milyen elemekből állhat egy kampány?

A Drag and Drop egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy az ún. Ragadd meg és Dobd megoldás segítségével rakhatod össze a kampányodat. Ez azt jelenti, hogy eldöntheted, milyen elemekből álljon a kampány, ezek a következők lehetnek:

 

Blokk: Kampányaid sorokból és oszlopokból és az oszlopokba elhelyezhető elemekből állnak. Új sort a blokk elem behúzásával hozhatsz létre. Az egyes behúzott sorok egymás alatt fognak megjelenni, amelyeknek sorrendjét a Drag and Drop módszerrel tetszőlegesen rendezheted. A többi elemet (szöveg, kép, stb.) csak abban az esetben tudod elhelyezni a kampányodon, ha a kampány már rendelkezik beillesztett blokkal. 

Szöveg: A szöveg elem segítségével lényegében egy szövegdobozt helyezel el a kampány blokkjába, ezt követően adhatod meg a számodra megfelelő szöveget. A működési elve hasonlít a sima Word Dokumentum szövegszerkesztő funkciójához és így néz ki a szöveg kijelölése után:

 

Kép: A kép elem segítségével tetszőleges képet húzhatsz rá a kampányra, amit a számítógépedről tudod feltölteni. 

Videó: A videó elem megoldást jelent abban az esetben, ha egy lejátszható videót szeretnél beilleszteni a kampányra. Egy Youtube link segítségével tetszőleges videót játszhatsz le a látogatók részére.

A videó kétféleképpen indulhat el: automatikusan vagy manuálisan elindítva, attól függ, hogy miként állítod be a popupot. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a videó már a feliratkozás előtt elindul, ez tehát feltételként nem adható meg (és nem is javasoljuk), ha mégis nagyon ragaszkodnál valamiért hozzá, akkor az első oldalra rakd a feliratkozó mezőket és a videót szúrd be a második page-re (így csak azok fognak a videóra érkezni, akik előzetesen feliratkoztak). 

A feliratkozást követően pedig, bármilyen más kampányhoz hasonlóan a látogatóid köszönő ablakra vagy egy másik oldalra lehetnek irányítva. Alternatív megoldás pedig az lehet, hogy a gombra kattintva a popup eltűnik. Az gomb funkcióról bővebben itt tájékozódhatsz:

https://support.optimonk.hu/hc/hu/articles/360020221972-Milyen-gomb-esem%C3%A9nyeket-funkci%C3%B3kat-%C3%A1ll%C3%ADthatom-be-a-kamp%C3%A1nyom- 

Gomb: Az új szerkesztő segítségével tetszőleges számú gombot rakhatsz rá a kampányodra

Űrlap: Az űrlap tulajdonképpen a kitöltendő mezőt jelenti, a következő lehetőségek közül választhatsz: 

 • Keresztnév
 • Vezetéknév
 • Email
 • Checkbox
 • URL 
 • Radio gomb (pl kérdőívek esetében)
 • Szövegmező (pl szöveges válasz adásánál) 
 • Lenyiló lista (pl dátum kiválasztásánál) 
 • Számláló. Amennyiben limitált ideig érvényes ajánlatot szerednél kommunikálni a látogatód felé, vagy csak sürgősség érzetet kelteni annak érdekében, hogy minél több látogató fejezze be a vásárlását, úgy lehetőséged lesz arra, hogy egy visszaszámláló elemet helyezz el a kampányodon:

A visszaszámláló elemet kétféleképpen állíthatod be:

1. Fix dátumról.  Amennyiben az általad biztosított ajánlat egy fix határidőn belül érvényes, úgy kiválaszthatod azt a dátumot, amin belül a visszaszámláló működni fog:

2. Fix időről. Ebben az esetben a visszaszámláló a fixen beállított ideig fog visszaszámolni minden látogató részére, pl 15 perc, 5 perc, stb. FONTOS: A gyakorlatban nem megoldható, hogy az adott ajánlat csak az adott X időn belül legyen érvényes, ugyanakkor ez a marketing trükk segít abban, hogy minél több látogatót rávedd a vásárlásra azonnal. 

 • Elválasztó. Az elválasztó elem segítségével olvashatóbbá, átláthatóbbá teheted a kampányon feltünetett szöveget/elemeket.
 • Kupon: A kupon lehetőséged ad Neked arra, hogy egyedi kuponkódokat állíts be a látogatóid és így a vásárlóid részére. Erről bővebben itt tájékozódhatsz. 
 • Social: A Social, azaz közösségi elem elhelyezésében növelheted a közösségi média követőid számát, illetve beállíthatod a Messenger feliratkoztatást is. 

Fontos tudnivalók az elemek méretezéséről:

Popupjaid hatékony megalkotásához érdemes tisztázni a benne foglalt elemek méretezésének működését. Minden elemre érdemes úgy gondolni, mint egy beágyazott dobozra, ami még nagyobb dobozokban található. Az elemedet közvetlenül körülvevő teret nevezzük az editorban térköznek, ami az elem és az általában vastag vonallal jelölt határoló vonal közötti távolságot jelenti. Ha hátteret állítasz be elemednek, akkor az egyaránt megjelenik az elemed és a térköz mögött is. Ha szeretnél üres teret hagyni az egyes elemek között, azt az alsó és felső margók beállításával tudod megtenni. Jelen esetben a margók alatt a határoló vonalon kívüli teret értjük.


 

Hogyan tudom megszerkeszteni a kampányon lévő egy-egy elemet?

Ahogy láthatod, a képre való kattintás után megjelent a Kép Beállítások c. szerkesztői felület, amin belül tetszés szerint módosíthatod és megszerkesztheted a képet. 

 

Mi a hover szín és a margó? 

A hover szín egy gomb design elem. Arra szolgál, hogy a gomb színe változzon abban az esetben, ha a gombra viszi a látogatód az egeret. Ezt itt találod meg:

 

Margó segítségével pedig mozdíthatod az elemet a kampányon belül, fentebb, lentebb, jobbra és balra. Ezt itt állíthatod be:

 

 

Hogyan tudom megváltoztatni a popup háttérképét/színét?

Az új OptiMonk szerkesztője lehetőséget nyújt Neked arra, hogy csupán pár kattintással megváltoztasd a popup háttérszínét vagy akár képet tölts fel a helyére:

 

1. Kattints rá arra a kampányra, amelyik hátterét megszeretnéd szerkeszteni

2. Kattints rá a változatra

3. Amint bejött a szerkesztői felület, bal oldalon kattints rá a Beállítások gombra:

4. Ezután kattints rá a popup azon oldalára, aminek a hátterét módosítani szeretnéd, pl Oldal #1, azon belül pedig a Háttér menüpontra:

5. Következő lépésként pedig eldöntheted, mi történjen a háttérrel: Átlátszó, Egyszínű, Színátmenetes vagy kép lehet a háttérben.

Amennyiben képet szeretnél beállítani, azt a számítógépedről töltheted fel a popupra:

Képet feltöltve lehetőséged lesz minimális módosításokat elvégezni a képen, pl módosítani a méretét, elfordítani, tükrözni, stb:

Az ajánlott képméret 980px (szélesség) X 650px (magasság). Ettől függetlenül a kép mérete eltérhet, hiszen lehetőség van méretre vágni a képszerkesztőn belül.Ha kész vagy a módosításokkal, mentsd el azokat és használd a képet háttérképként.

Mi a Tab és hogyan állítható be?

Az új szerkesztő segítségével már elérhető a Tab beállítása (a popupod minimalizált verziója). A Tab beállításokat a ’Beállítások’ -> ’Tab’ oldalon találod:

 

Megjelenés:

Először el kell döntened, hogy mikor szeretnéd, hogy megjelenjen a tab. Két lehetőséged van:

 • Popup megjelenés előtt (ez azt jelenti, hogy a tab fog először megjelenni és a popup megjelenítéséhez rá kell kattintani a tabra)
 • Popup megjelenés után (ez azt jelenti, hogy a tab akkor fog megjelenni ha a látogató konverzió nélkül zárja be a popupot)

Ebben a szekcióban tudod kiválasztani a tab típusát, illetve módosítani a méretét. Három különböző típusú tabunk van:

 • Sarok
 • Téglalap
 • Kör

 

Pozíció:

Ebben a szekcióban tudod megadni a tab pozícióját. A Tab a kiválasztott pozícióban fog megjelenni minden eszközön (asztali gép, mobil). Elérhető pozíciók:

 • Bal Felső
 • Jobb Felső
 • Bal Alsó
 • Jobb Alsó
 

Hogyan  tudom a kampány oldalainak sorrendjét módosítani?

Ahogyan a szerkesztő, úgy az oldalak  módosításához is drag and drop technológiát biztosítunk.  A sablon alatt számokat látsz kis fehér négyzetekben. Ezek a számok jelzik az oldalakat. Egyszerűen fogd meg azt, amelyiknek a sorrendjét módosítanád, és húzd a megfelelő helyre. 

 

Az alábbi képen látható, amint a kampány első oldala mozdítás alatt van éppen. Ezt követően bármelyik oldal elé vagy után beilleszthető:

 

Ennyi az egész!

Hogyan tudok többlépcsős kampányt beállítani, több oldalt hozzáadni?

Popupjaid nem kell hogy egyoldalasak legyenek, teszőlegesen hozzádhatsz új oldalakat is egészen a 10 oldalas limitig. A hozzáadott oldalak között a szerkesztőfelület alatti számozott ikonokra kattintva tudsz váltani. Látogatói oldalról az egyes oldalakra beágyazott gombok eseményének állításával tudod állítani, hogy az adott gombra kattintva melyik oldal jelenjen meg. Új oldal hozzáadásakor az oldal alapbeállításai (háttérszín, alap szövegstílus, stb.) a sorrendben az újonnan létrehozott oldalt megelőző oldaltól öröklődnek. Megvan a lehetőség arra is, hogy tökéletes másolata legyen az új oldal egy korábbinak, ekkor a másolni kívánt oldal fölé mozgatva az egeret megjelenik egy felugró “Oldal másolása” opció melyre kattintva elkészül a másolat.

Van még kérdése? Kérelem beküldése

Megjegyzések

Üzemelteti a Zendesk